sobota 8. března 2008

Olomouc zažila po 70 letech židovskou svatbu

Po dlouhých sedmdesáti letech zažila Olomouc tradiční židovskou svatbu. Pod baldachýnem zvaným chupa stáli předseda olomoucké Židovské obce Petr Papoušek a jeho přítelkyně Zdenka Hudcová. Oddával je sám vrchní zemský rabín Karol Sidon. Zatímco ovšem obřad trval patnáct minut, příprava na něj stála nevěstu dva a půl roku života. Kvůli sňatku musela totiž konvertovat.

"V Olomouci je to již více než sedmdesát let, kdy znovu vstupuje do manželství mladý pár pod chupou. Je to důležitá změna. A dobré znamení do budoucna," uvedl při obřadu rabín Sidon.

Přípravy na tradiční židovskou svatbu vypukly již ráno. Nevěsta i ženich začali držet půst, ženicha navíc čekala také rituální lázeň v Brně. Kvůli svatbě a procesu konverze se navíc pár spolu několik dní neviděl. "Přípravy jsou jinak stejné jako u jiných svateb. Už druhý den se tady šíleně vaří. Všechno jídlo je však buď masové, nebo parve, kde není ani maso ani mléko," popsal ženich Petr Papoušek.

Svou nevěstu mohl spatřit až při zahájení obřadu. Do té doby se ukrývala v místnosti Židovské obce určené výhradně pro ženy. Zatímco ženich byl oblečen do černého obleku, bílé košile, bílé kravaty a přes ramena měl hozený takzvaný talit, jeho nevěsta byla zcela v bílém.

"I šaty musejí být podle tradice.

Střih musí být tak, abych nebyla moc odhalená. Chybět nesmí závoj," popsala nevěsta Zdenka Hudcová.

Tradice týkající se oděvu musí dodržet i po svatbě. Jako vdaná žena musí chodit se zahalenou hlavou.

Novomanželé se spolu znají šest let. Spojuje je navíc dvouletý syn Eliáš. "Kvůli konverzi, která trvala dva a půl roku, jsme však museli svatbu odložit," doplnil Papoušek. Nevěsta přiznala, že konverze byla poměrně náročná. "Nejen na naučení, ale také žít tím životem. Teorie je jedna věc, ale musí se to uvést do praxe," popsala.

Po svatebním obřadu mladá žena dostala kromě prstenu, který patří na ukazováček pravé ruky, z rukou svého muže také svatební smlouvu zvanou ketuba.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

(ČTK)

převzato odsud

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me