sobota 8. března 2008

SUN (zřejmě) portuje Javu na iPhone


Na Slashdotu se dnes objevila zpráva, že poté, co Apple minulý týden oznámilo uvolnění SDK pro iPhone, rozhodl se SUN uvolnit Javu pro iPhony.

Co to znamená? Apple mělo zřejmě důvod, proč neuvolnilo platformu Javy samo, objevují se zprávy, že mohlo jít o security důvody nebo performance, tedy hlavně rychlost. Jiným argumentem je i to, že do příliš pěkného a user friendly interface iPhone se prostě Java nehodí, proto ji v Apple prostě ignorovali.

Osobně bych důvody moc nehodnotil, Apple prostě nemělo důvody zpřístupňovat Javu ve svém uzavřeném iphone, ale po uvolnění SDK se prostě otevřely dveře a oceán Javy se jednoduše vlil i do nich. Otázkou je, co bude následovat? Přijde i Microsoft se svojí .NET platformou? Budou se portovat i oblíbené aplikace dostupné v Javě? Tzn. otevře se segment mobilních her pro iPhony?

Abych ale neopomněl všechno, existuje názor, že Apple ve svém SDK znemožní interpretery dalších jazyků ( snad smluvně? ), takže úvaha o Javě je předčasná, nicméně čas ukáže.

Faktem zůstává, že Apple je na dobré cestě udávat tón v segmentu mobilních osobních asistentů, při hlubším přemýšlení mě napadá, že dříve nebo později na iPhone někdo dostane WM6 nebo Symbian, minulý týden jsem viděl snad i experimentální PalmOS. Tímto se však tento vypracovaný přístroj stane jen kusem hardware plně ovládaný podporou daného OS. U této teorie si ale nemyslím, že je zrovna v zájmu Applu.

Další zdroje zde
Infoworld.com
Obecné info zde
něco o SDK iPhone na Marigoldovi
SUN announces JVM for iPhone

Vtipné je, že v říjnu 07 už někdo předpovídal, že do 2 týdnů od uvedení SDK bude k dispozici JVM ;o)

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me