čtvrtek 18. listopadu 2010

dneska jsem navštívil přednášku Alana Svobody – manažera ČEZu

Včera jsem se náhodou podíval na stránky vse.cz a zjistil jsem, že dnes, 18. listopadu 2010 tam má přednášku Alan Svoboda (koukněte do linku, co na něj říká google) – ředitele divize Obchodu společnosti ČEZ - na téma “Investiční strategie společnosti ČEZ” s následujícím popisem:

Institut pro technologický a inovační management (TIM) Vás zve na přednášDSC00323ku Alana Svobody, obchodního ředitele ČEZu, který bude přednášet na téma investiční strategie společnosti ČEZ, její strukturální změny a mezinárodní expanzi.

Přednáška se uskuteční 18.11.2010.
Místo konání: Vysoká škola ekonomická v Praze, místnost: RB 209
Čas přednášky: 16:15h - 17.45h 

Na místo jsem dorazil včas, Alan už mluvil, překvapivě v angličtině. Potichu jsem zalezl mezi studenty, ač o 10 let starší než oni a jal se poslouchat. Mluvčí se ukázal jako rutinér, zřejmě těchto přednášek absolvuje spoustu, úroveň angličtiny celkem pěkná, mluvil srozumitelně i pro čechy, málokdy jsem měl pocit, že se nechytám. Dle dotazů a vzevření studentů tipuji, že byli tak půl napůl češi a cizinci.

Alan skákal mezi slidy, rozdělím to do několika částí, jen na okraj poznamenám, že to není záznam celé přednášky, ale shrnutí mých základních dojmů a poznatků:

1. efektivita jednotlivých druhů elektráren
Alan ukázal graf, na kterém byla na ose X hodnota množství produkované energie, na ose Y efektivita nebo náklady. Podle znázornění bylo vidět, že “nejlépe” na tom jsou elektrárny dle tohoto pořadí:
  a) větrné elektrárny
  b) jaderné elektrárny
  c) hnědouhelné elektrárny
  d) černouhelné elektrárny
  f) plynové elektrárny

Na tomto grafu ukazoval, že při posunu po ose X, což je například krize v uplynulých letech, tzn. pohyby ve spotřebované energii, nemají vliv na cenu pro spotřebitele. Tu determinuje, jak několikrát zdůraznil, zejména cena vstupů /plynu, uhlí/ a cena za emisní povolenky, které anglicky označoval CO2 (reálně sí-ju-tů), což siceDSC00322 nechápu, ale možná je to nějaký žargon.

2. rozbor nákladů elektráren versus prodejní cena elektřiny
Poté přešel na další graf, kde byl bar chart pro elektrárny tepelné, tepelné s technologií pro odstranění znečištění, plynové a jaderné. Každý graf v sobě ukazoval náklady spojené s výstavbou a provozem daného zařízení, byly tam pomíchány jak investiční náklady, tak i variabilní náklady, tudíž šlo o hrušky s jablky, ale budiž. Co z toho bylo patrno – tepelné elektrárny vyšly poněkud lépe než tepelné s technologií pro odsiřování, největším nákladem tepelných elektráren byly zejména emisní elektrárny, ty druhé byly sice bez nich, ale vyšly hůře zvláště kvůli finanční náročnosti technologie pro odstranění znečištění. Nejhůře vyšly plynové elektrárny, nejlépe nakonec jaderné elektrárny.

Na dotaz, proč tedy nejsou všechny elektrárny jaderné, Alan zdůraznil, že jde o dlouhodobou investici, kterou investor nedokáže v dlouhodobém horizontu ošetřit, můžou se například změnit právní předpisy, je velké riziko zpoždění technologicky náročného projektu, atd…

3. co ČEZ na obnovitelné zdroje energie
Alan k tomu zaujal zajímavé stanovisko – elektrárny z obnovitelných zdrojů jsou nestabilní, někdy je větrno, někdy zas není, nicméně díky státním podporám jsou zajímavým business casem, jsou vysoce profitabilní, takže se na nich ČEZ podílí, ale dělá to vlastně nerad, protože nestabilitu musí kompenzovat jinými elektrárnami.

Dál tam trošku okomentoval nějaký záměr EU, kdy se má utratit několik miliard EUR, přičemž jde o podporu neperspektivní cesty zajištění energie.

4. perličky
Zmíním několik perliček, které jsem si zapamatoval.

- obrázek tankeru, asi 400m dlouhého, který vynásobený 60ti vyjadřuje potřeby plynu České republiky. Bohužel neřekl, jestli jde o naše současné potřeby nebo celkovou potřebu energie v ČR. Nejsem sice odborníkem na spotřebu, ale asi jde o současnou spotřebu. Dál zavtipkoval, že tyhle naplněné tankery zajedou doprostřed atlantiku, zjistí přístav, kde je nejvyšší výkupní cena a tam jedou. Pokud se to v průběhu cesty změní, otočí kormidlo a jedou zas jinam. Je také rozdílná cena mezi jednotlivými oceány, protože není tak jednoduché přejet z jednoho do druhého.

- tzv. inteligentní měřiče energie pro optimalizaci spotřeby (nepamatuji se na přesný název). Tam řekl, že tohle už v česku máme 20 let pod názvem “noční proud”. Benefit z nového řešení je pěkná digitální krabička v bytě, takové smart řešení, druhou mincí jsou však náklady za tento luxus. Prý krabičky dokážou poskytnout třeba alarm, ale podle jeho názoru je na trhu spousta firem nabízejících podobné služby a není businessem energetické společnosti do toho fušovat. Tohle hodnotím jako celkem reálný pohled.

- třetí perličku, co jsem chtěl napsat, si teď nemůžu vzpomenout, takže bohužel :o)

5. výhled ČEZu do budoucna

Alan opět ukázal graf, krásně rostoucí, náklady vs příjmy, pointa byla v tom, že náklady stále rostou, příjmy teď v roce 2010 a 2011 budou klesat, protože prý mají rozjeté investičně náročné projekty a pak to zas půjde nahoru. Tohle jsem poslouchal velmi pozorně a závěr? Kdo mu věří a kdo ne? Já moc ne, ale svých pár kousků akcií zatím držím.

Taky komentoval aktuální kauzičku okolo zastavení prodeje elektřiny do Německa, vyplynulo z toho jediné, na tomto trhu zlaté roky skončily, balíme kufry, nyní se nám to nehodí. V jiném bodě ukázal, že Německo má spoustu větrných elektráren, jejichž produkci ve chvíli větrného počasí exportuje do přilehlých zemí. Nyní Polsko zvažuje, že si udělá uzávěru při vstupu na své území a když se mu to nebude hodit, vrátí to zpět. Druhou takovouhle uzávěru plánujeme i my, takže pokud to zavřeme, budou vznikat blackouty (WTF? – asi je to kolaps v důsledku přebytku?). To, že nejsilnější přepad energie na jeho mapce vedl do Francie, u níž žádnou záklopku nezmínil, nechal bez komentáře.

6. HR okénko
A úplně nakonec Alan provedl malou náborovou akci pro studenty VŠE, že mají zájem o mladé open minded lidi, atd… Vtipně zdůraznil, že není HR guy, takže neporadí, kam poslat CV.

Výsledek – zajímavá přednáška, tréning angličtiny, jinak občas míchání jablek s hruškami, přeskočení souvislostí, ale i tak to mělo význam pro pochopení problematiky, i když jen high level. Nic jiného jsem ani neočekával :o)

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me