úterý 23. listopadu 2010

včera jsem dočetl knihu Tisíce planoucích sluncí

Kamarádka mi před časem půjčila knihu Tisíce planoucích sluncí od autora Khaled Hosseini.

Četl jsem ji sice dlouho, většinu z ní jsem přečetl ve vaně, ale stála zato. Popisuje ne příliš úsměvný život hlavní hrdinky Miriam, která vyrůstá se svojí matkou, coby nemanželské dítě, v náboženskými názory svázaném Pákistánu. Odtržená od zbytku rodiny, jak velí tamní zvyky, pouze občas navštěvovaná svým otcem, majitelem kina a rodinným přítelem.Mountains_of_Kabul[1]

Když se rozhodne vybrat si svůj dárek k narozeninám, návštěvu otcova kina, a poprvé opustí svoji rodnou chatrč, není přijata v otcově domě a po návratu domů zjistí, že se matka oběsila. Další život jí neskýtá budoucnost ani v otcově domě, takže je po pár dnech provdána za hrubého obuvníka žijícího v Kábulu.

Její životní drama je naplněno faktem, že svému novému muži není schopna dát dítě a postupem času se stává kusem hadru ve svém domě. Příběh je občas prostoupen politickým vývojem Pákistánu v 80tých a 90tých letech.

Vedle tohoto příběhu se odehrává harmonické dětství Laily a jednonohého Tárika žijících v sousedství domu zmíněného manželského páru. Příjemné dětství je však posléze narušeno odchodem Tárika a jeho rodičů do bezpečnější krajiny poté, co je Pákistán opakovaně zmítán v občanské válce. Hrozivá situace vyvrcholí několik dní či týdnů po jejich odchodu přípravami na úprk i Lailiných rodičů, který však překazí raketa namířená doprostřed jejich domu. Jediná Laila přežije.

Ze zármutku ji vyruší náhodný příchozí, který ji informuje, že Tárika, Lailinu životní lásku, potkal v nemocnici, kde Tárik s největší pravděpodobností zemřel. Když už tu takhle servíruju celý obsah, skočím na konec a prozradím, že šlo o lest nové manželky lačného manžela Miriam.

Ano, v tuto chvíli se oba příběhy spojují a Laila se stává druhou manželkou ve vztahu Miriam a po čase rodí nejprve zamlčeně Tárikovu dceru, poté i právoplatného syna.

Hop a skok nakonec, obě manželky se nenávidí, posléze se z nich stanou nerozlučné přítelkyně. Po útrapách a nepodařeném útěku, se ve hře objevuje Tárik, po tomto zjištění a velké manželské hádce obě ženy ubijí svého trýznitele. Laila uniká s Tárikem do hor, kde žijí harmonický sen, Miriam je odsouzena za vraždu a zabita.

Příběh končí návratem Laily a Tárika zpět do Kábulu a harmonickými vzpomínkami na Miriam, vše prosluněno osvobozeneckými náladami v Pákistánu.

I přesto, že jsem prozradil celý příběh, knihu se určitě vyplatí přečíst, docela lituji, že moje čtenářské chvilky ve vaně už nepokračují. Zato mám chuť na silný čaj a kuličky uhnětené z rýže.

Příjemnou zábavu při slunečních paprscích tančících po kábulských střechách.

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me