neděle 31. října 2010

co s doplatkem za energie? :o)

ve svém bytě se snažím o šetření energií, což spočívá v tom, že se pokouším co nejvíce omezit zbytečné plýtvání.

V poslední době to tedy znamená, že jsem si nechal utěsnit plastová okna, můj doplatek za teplo byl úděsný, asi 8 tisíc Kč.

Úsporné žárovky ve všech místnostech jsou automatické, mám celkem drahé úsporné žárovky i v osvětlení kuchyňské linky.

Teď mi přišel i účet za elektřinu platil jsem zálohy asi 520 Kč, teď mám doplatek zhruba 2400 Kč a zálohy zvednuté na 920 Kč.

Jak jsem psal v postu o spotřebě energií (viz link) o tom, kolik energie mají spotřebiče v domácnosti, identifikoval jsem jako největšího žrouta stále zapnutý počítač (v cenách roku 2007 to bylo cca 1700 Kč ročně, v cenách 2010 je to více, odpovídá to zhruba zmíněnému doplatku). Postupem času jsem dospěl k tomu, že není nutné mít počítač stále online, proto zapínám přechod do stand-by režimu po 10 minutách a přechod do hibernace po 1 hodině. Pokusím se to vydržet rok a uvidíme, jaký bude účet příští říjen.

V budoucnu bych rád využil i solární energie, ale stále jsem neobjevil žádné řešení, které by pro mě bylo přijatelné, takže to odkládám, ale situaci kolem této problematiky stále monitoruji.

Pokud by se to někomu hodilo, přikládám příkaz do uvedení počítače do režimu spánku: %windir%\system32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState Hibernate . Je však nutné mít režim spánku zapnutý v nastavení spotřeby.

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me