úterý 28. srpna 2007

Co znamená přechod na Euro pro podniky?

Pomalu se blíží doba, kdy se Česká republika přiblíží k zavedení Eura. To s sebou nenese jen výměnu bankovek v peněžence, ale i duální zobrazení všech cen, které vidí konečný spotřebitel, transformaci účetních údajů, přechod velkých informačních systémů na zobrazování a převody.
V zásadě to s sebou přináší 4 kroky, které by měl každý informační systém a s ním i celá organizace podstoupit:

1) duální zobrazení - primární cena Kč, sekundární cena Euro
2) transformaci dat z Kč na Euro
3) přechodné období ( pár dnů ), po které lze platit oběma měnami
4) duální zobrazení - primární cena Euro, sekundární cena Kč

Pro firmy, které mají slovenské pobočky ( Slovensko zavede Euro zřejmě už v roce 2009 ), se proto nabízí zajímavá možnost vyzkoušet si přechod už v podstatě za chvilku.



Možná to pro někoho vypadá velmi jednoduše, věřím tomu, že malá firma s jedním účetním systémem bude mít práci na pár dní nebo týdnů. Horší je to už s většími firmami, které nedejbože používají mnoho systémů, přičemž všechny musí jednoho dne na lusknutí prstu začít poskytovat minimálně duální zobrazení zmíněné v bodě 1.

Co to s sebou obnáší?
. Změna frontendu aplikací pro koncové zákazníky a pro pracovníky jednající s koncovým zákazníkem
. Změna všech tisků, které v sobě nesou finanční informace nebo informace o cenách
. Použití jednotného algoritmu na přepočet pro duální zobrazení ( naštěstí bude použit fixní kurz ) ( a když si představím složitý multikurzový systém - typicky zahraniční fakturace, kdy je použit přepočet podle aktuálního kurzu, přičemž cena v Kč musí být zobrazena ještě duálně podle fixního kurzu, naskakuje mi husí kůže )
. Jednoho dne přijde okamžik, kdy se bude muset přepnout celý systém do Euro a začít používat duální zobrazení na Kč ( tzn. výměnu algoritmu pro výpočet )

Velké konzultační firmy už si brousí zuby :o) Bohužel jsem prozatím nenašel na netu žádné pěkné veřejně přístupné informace, uvedu tedy pro začátek alespon ty, o kterých vím, že se tímto problémem zabývají.

Google search o Cap Geminy a Euru

co si o tom myslí PWC?

Něco málo od IBM ;o)

Obecně o Euro transformaci

Až se mi podaří objevit nějaký souhrnný článek nebo publikaci, určitě se tu o ní zmíním.

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me