neděle 30. prosince 2012

Nahradí od ledna osobu blízkou osoba vzdálená?

Od 19. ledna dostane majitel vozidla (pokud se ho z registru vozidel podaří dohledat, což v posledních měsících nebylo právě pravidlem) dvě možnosti. Buď uvede okamžitě, kdo auto v době přestupku řídil (pakliže tím řidičem nebyl on sám), následné vyřizování už bude na tomto pachateli. Nebo to odmítne a nově bude muset - jako majitel vozu - zaplatit pokutu až deset tisíc korun, nicméně nepřijde o body.

Protože zákon ale, jak je to v našich končinách poměrně obvyklé, není naprosto dokonalý, poskytuje ještě další možnost. V jejím důsledku pak nakonec nebude za přestupek postižen vůbec nikdo. Otrlí tento postup vyřizování přestupku nazývají trefně "institut osoby vzdálené".

Jednoduše se příslušnému policistovi sdělí, že v daný okamžik vozidlo řídil člověk, jehož totožnost je nám známa, ale byl to obyvatel Austrálie, či jiné podobně vzdálené země, který byl v danou dobu u nás na návštěvě, a kterému jsme vozidlo půjčili. Policie musí postupovat stejně jako v případě běžného Čecha, tedy pokusit se ho předvolat na služebnu k podání vysvětlení. Že je to prakticky neuskutečnitelné, asi netřeba dodávat.

převzato odsud: http://kamionaci.com/?forum=385

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me