pondělí 5. listopadu 2012

tipy pro začínající běžce

1. získejte správné běžecké boty
Nošení správných běžeckých bot je klíčem k pohodlnému běhání a k prevenci úrazů. Navštivte specializovaný obchod, kde vám pomohou vybrat správné běžecké boty pro váš typ nohy a běžecký styl.
Také se ujistěte, že nepoužíváte opotřebované běžecké boty - měly by být nahrazeny každých 1000-1500 km.
2. ujistěte se, že se umíte zahřát i zchladit
Dobré zahřátí vašeho těla je nutné před každým startem. Tím, že pomalu zahřejete tělo, snižujete riziko stresu na své srdce, kdykoliv předtím, než začnete běhat. Běh byste měli začít chůzí, následovanou pomalým během, nejlépe po dobu několika minut.
Zchlazení těla je provázeno snižováním tepové frekvence a snižováním krevního tlaku. Je proto důležité, abyste svůj běh ukončili pomalou chůzí, nejlépe alespoň 5 minut. Dobré je i provozovat po podobnou dobu pomalý běh.
3. naučte se správně pohybovat horní částí těla
Nesprávné pohyby horní částí těla může vést k bolestem rukou, ramen, krku a podobně. Snažte se udržet ruce v úrovni pasu. Snažte se udržet své ruce na úrovni pasu, jako byste lehce hladili svůj pas. Paže by měly být v úhlu 90ti stupňů s lokty u těla. Udržujte přímé a rovné držení těla. Hlava by měla být vztyčená, rovná záda a srovnaná ramena.
4. nebojte se o tempo
Jako začátečník byste měli mít lehké, takzvané “konverzační” tempo. Měli byste být schopni snadno dýchat a udržovat konverzaci. Nesnažte se běžet rychle a aplikujte testování mluvením. Jen tak odhadnete správnou rychlost.
Pokud udržíte konverzační tempo, vyhnete se přetrénování nebo zraněním.
5. zkuste přístup Běh - Chůze
Většina začátečníků by měla začít používat přístup Běh - Chůze, protože nemá dostatečnou výdrž nebo energii pro běh na delší trať. Metoda Běh - Chůze zahrnuje běh na krátkou vzdálenost vystřídaný krátkou chůzí. S postupem času, kdy střídáte běh s chůzí prodlužujte dobu, po kterou běžíte a zkracujte dobu, kdy jen jdete.
6. nesnažte se dělat příliš mnoho příliš brzy
Začátečníci jsou občas příliš nadšení a touží začít běhat rychle a dlouhé vzdálenosti hned na začátku tréningu, což může vést ke zranění.
Rada je nezvyšovat počet kilometrů o více než 10 procent týdně. Nic vám neuteče.
Tím, že začnete pomalu, si můžete ušetřit zklamání a často i bolesti, přesto však můžete za krátký čas dosáhnout svých cílů.  Používejte zdravý rozum a postupujte podle zmíněného plánu. Pokud chcete, můžete běh doplnit o plavání nebo jízdu na kole
7. dýchejte nosem a ústy
Někteří začátečníci se domnívají, že by měli dýchat pouze prostřednictvím nosu. Ve skutečnosti byste měli dýchat nosem i ústy, jen tak zabezpečíte dostatek kyslíku pro své svaly. Hluboké vdechy do břicha může zabránit nežádoucím křečím, které jsou u nováčků častým problémem.
http://running.about.com/od/getstartedwithrunning/tp/runningtips.htm

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me