úterý 6. listopadu 2012

8 kroků k tomu, abyste si vychutnali běhání v zimě

Studené počasí neznamená, že pověsíte své běžecké boty na hřebík v kůlně a zanecháte myšlenek na vyběhnutí ven. Řiďtě se následujícími radami a budete si zimní běhání opravdu užívat.

1. pořádně se oblečte

Pečlivé oblečení do studeného počasí je základem k tomu, aby se vám pohodlně běhalo po celou zimu. Měli byste používat tenké vrstvy ze syntetických materiálů, které propouštějí pot a rychle schnou. Použitím vrstev máte možnost regulovat teplotu svého těla přidáváním dalších nebo naopak odebíráním těch, které jste si vzali navíc i v průběhu vašeho zahřátí nebo v důsledku výkyvů okolní teploty. Zaměřte se na funkční prádlo a snažte se vyhnout bavlněnému oblečení, jako jsou nátělníky a podvlékačky, protože toto oblečení absorbuje a zadržuje vodu.

 

2. buďte viditelní

Tento bod je ve stejném duchu jako předchozí bod. Je důležité, abyste byli teple oblečeni dostatečně na to, že předejdete nebezpečným následkům jako je podchladnutí nebo omrzliny. Dalším nebezpečím zimního běhání je omezené světlo, resp. krátké dny a dlouhá tma. Proto dejte pozor, abyste používali reflexní prvky a abyste byli vidět v omezených světelných podmínkách nebo ve tmě.

 

3. pamatujte si, co říkala maminka a berte si čepici :)

Obecně - hlavou ztrácíte až 50 procent svého tělesného tepla, zvláště když teplota klesne k bodu mrazu. Pokud si ale oblečete čepici z vláken, které uchovávají teplo, například z vlny nebo z funkčního materiálu, zůstane vaše hlava v teple po delší dobu od vyběhnutí.

 

4. překonejte první kilometry

I přesto, že jste dostatečně oblečeni, je to právě začátek běhu, který je v zimě nejobtížnější. Jakmile tyto první minuty překonáte, zahřejete se a jste na dobré cestě, abyste si užili i zbytek trasy. Abyste si pomohli překonat právě první kilometry, pokuste se před během prohřát třeba poskakováním na místě nebo běháním dokolečka. Můžete také použít další tipy na zahřátí před prvními kilometry: ideas for getting through that first cold mile

 

5. udržujte své nohy a ruce v teple

Je dokázáno, že až 30 procent tělesné teploty se může ztrácet končetinami. Nízká teplota způsobí, že je krev pumpována z vašich končetin - rukou a nohou, aby udržela vaše ostatní orgány v teple a bezpečí, proto je důležité, abyste si ruce a nohy chránili sami pomocí vhodného oblečení - rukavic a zimních běžeckých ponožek.

 

6. při běhu po sněhu a ledu buďte - jak jinak - chytří

Máte pochybnosti, jestli na sněhu a ledu neuklouznete a nespadnete? Pokud se na to dobře připravíte, můžete stále běhat venku a být v bezpečí. Někteří běžci například používají speciální násady na své běhací boty, které způsobí, že boty nekloužou. Jde o pomůcku velmi podobnou té, kterou používají i horolezci, není však tak komplikovaná. Jiní zase volí speciální běžecké boty, které mají zvýšenou trakci na ledu a sněhu. Tyto boty však využijete jen v zimě a ne každému se hodí do napjatého rozpočtu.
TIP: v českém Lídlu často prodávají oblečení a pomůcky pro běh. Praktické násady na boty byly v nabídce na podzim 2012, možná je tedy ještě seženete.

7. běhejte ve skupině nebo s kamarádem

Proměňte své osamělé běhy v sociální událost a zjistíte, že se na ně i těšíte. Zkuste najít ve svém okolí běžeckou skupinku nebo přemluvte kamaráda, aby chodil běhat ven s vámi. Pokud budete vědět, že na vás někdo čeká je pro běhání v zimě ta nejlepší motivace. Po běhu si pak můžete zajít na hrnek teplé čokolády nebo na kafe.

 

8. zapište se na závod

Pokud se zapíšete na zimní závod, získáte dobrou možnost nezůstat při svém chladném trápení sami - nepoběžíte jen vy, ale celá skupina. Ano, budete se muset více zamyslet nad svým oblečením, kombinovat všechny rady o zahřívání, o oblečení, ale zjistíte, že zimní běhání není taková hrůza a budete se moci chlubit ostatním, že jste dokončili závod i v tuhé zimě :)

http://running.about.com/od/coldweatherrunning/tp/8-Steps-To-Enjoying-Cold-Weather-Running.htm

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me