čtvrtek 8. listopadu 2012

Tipy pro bezpečné běhání ve tmě

Se zkracujícími se dny a nabitým programem musejí někteří běžci využít svůj volný čas k běhání pouze za tmy, například večer nebo brzy ráno. Běhání za denního světla je vždy ta bezpečnější varianta, ale pokud vám nezbyde nic jiného, dávejte raději pozor a řiďte se následujícími radami.

Vyberte si dobře osvětlenou cestu
I když to třeba není vaše oblíbená trasa k běhání, pokud je dobře osvětlená, raději ji upřednostněte před neosvětlenou. Poběží se vám lépe, budete lépe vidět a předejdete zbytečnému riskování

Vždy běhejte v protisměru
Pokud poběžíte v protisměru, uvidíte lépe auta a ony uvidí lépe vás. Vyhněte se rušným cestám a takovým, tkeré nemají patníky nebo boční pruhy pro chodce.

Buďte vidět
Pokud běžíte brzy ráno nebo večer, popř. za soumraku, oblečte si bílé, žluté nebo oranžové běžecké oblečení. Používejte i reflexní prvky. I když některé oblečení (běžecké boty, bundy, kalhoty) jsou už vybaveny prvky viditelnými ve tmě, nebojte se přidat ještě další. Dobrý m nápadem pro běhání za snížené viditelnosti je i čelová lampa nebo blikačky známé z vybavení cyklistů.

Vždy na sobě mějte nějakou identifikaci
Berte si s sebou do kapsy občanku, řidičák, popř. si na botu připevněte vysačku se jménem a adresou + telefonním kontaktem na blízkou osobu.

Měňte svoje trasy a časy
Možní útočníci mohou sledovat oblíbené časy a zvyky běžců, aby je poté překvapili v temném zákoutí nebo na izolovaném místě. Nenechte ze sebe udělat jejich snadný cíl.

Běhejte s kamarádem
Síla a bezpečí se zvyšuje s počtem osob. Pokud je to možné, zkuste nikdy neběhat sami. Pokud je to nevyhnutelné, dejte někomu vědět kudy poběžíte a za jak dlouho byste se měli vrátit.

Berte si s sebou mobil
Jen tak budete schopni kontaktovat policii nebo pomoc v případě, že se něco stane nebo pokud zaregistrujete něco neobvyklého.

Sledujte i kola a ostatní běžce
I když poběžíte po nefrekventované cestě nebo v parku, kde nejezdí auta, dávejte pozor na ostatní běžce nebo cyklisty. Předtím než zastavíte nebo se otočíte, dávejte pozor kam míříte a jestli je vaše cesta volná. Tato rada platí nejen za snížené viditelnosti, ale i za světla

Zahoďte svoji hudbu
Raději nechte své rádio, MP3 přehrávač nebo iPod doma. Omezení vašeho zvuku se pro vás stane nevýhodou, protože neuslyšíte auta, cyklisty, kteří na vás mohou křičet, abyste uhnuli, štěkající psy nebo jiné potenciální hrozby.

Řiďte se svými instinkty
Pokud cítíte, že se ocitáte v nebezpečné situaci, dejte na své pudy a raději utečte do bezpečí.

http://running.about.com/od/safetyissuesandtips/tp/running_dark.htm

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me