úterý 6. listopadu 2012

Tipy pro bezpečné běhání v zimě

Snižující se teploty a krátící se dny neznamenají, že byste se i vy měli uchýlit k zimnímu spánku. Běhání ve studeném počasí vám pomůže překonat zimní únavu, zvýšit energii a zabezpečit vám, že až se přiblíží teplejší sezóna, budete připraveni vyrazit. Soustřeďte se proto na bezpečné tipy pro běhání ve zimě.

  • oblečte se lehce, používejte vrstvy

Začněte s tenkou vrstvou ze syntetických materiálů, jako je například polypropylen, který udrží vaše tělo v teplo. Nepoužívejte bavlněné oblečení, které zadržuje váš pot a udržuje vás ve vlhku. Lehký a dýchající vrstva z nylonu nebo Gore-Texu vás uchrání od větru a studena, zároveň propouští teplo a pot k předcházení přehřátí a následně prochladnutí. Pokud je venku opravdu zima, budete potřebovat prostřední vrstvu, například jako polar fleece, ke zvýšené ochraně

  • chraňte své ruce a nohy

Téměř 30 procent vašeho tělesného tepla vychází rukama a nohama. Ve studené dny používejte běhací rukavice, které propouštějí pot. Zateplené rukavice bez prstů je také dobrá volba ve studené dny, protože prsty budou udržovat svoje vzájemné teplo. Můžete také používat zateplovací přípravky do svého oblečení. Můžete používat i lehké ponožky a oblečení jako nejspodnější vrstvu pod standardní běžecké ponožky nebo standardní oblečení, ale dejte si pozor, abyste měli dostatečný prostor v běžeckých botách, aby se vám tam vše vlezlo :)

  • dávejte pozor na teplotu a prochladnutí

Pokud je vítr silný, snadno pronikne pod vaše oblečení a naruší bezpečnou teplotní vrstvu okolo vašeho těla. Váš pohyb také zvyšuje proudění vzduchu, protože i on vytváří pohyb vzduchu okolo vašeho těla. Pokud teplota spadne pod nulu nebo větr spadne pod -20 stupňů, raději neriskujte a běžte běhat na běhací pás.

  • vyhněte se přeoblečení - přemíře vrstev

Ve chvíli, kdy se začnete pohybovat, vaše tělo se zahřeje, ale i přesto se můžete cítit v chladu, když začnete běžet. Pokud jste zahřátí a cítíte se v pohodě poté, co začnete běžet, po chvilce se začnete i potit a zahřívat. Proto platí TIP - oblečte se, jako by bylo o 10 stupňů více, než je ve skutečnosti - ano, není to překlep.

  • nezapomeňte chránit svoji hlavu

Zhruba 40 procent tepla se ztrácí vaší hlavou. Vemte si čepici, abyste zabránili tomuto nebezpečnému úniku, čímž zabezpečíte, aby váš tepelný cirkulační systém měl dostatek tepla k distribuci do ostatních částí vašeho těla. Pokud je opravdu zima, vemte si masku na obličej nebo šálu přes pusu, čímž zahřejete vzduch, který dýcháte a ochráníte svůj obličej.

  • sledujte vznikající omrzliny

V opravdu studené dny pečlivě sledujte své prsty na rukou, na nohou, uši a nos. Můžou se cítit necitlivé, ale měly by se zahřát po chvíli poté, co zahájíte svůj běh. Pokud ale zaregistrujete tvrdnutí pálení, studenou kůži, může to být znakem začínající omrzliny. V tom případě okamžitě opusťte studené prostředí a snažte se postižené oblasti pomalu zahřívat. Pokud příznaky přetrvávají, neváhejte a vyhledejte lékařskou pomoc.

  • konzultujte se svým doktorem

Studený vzduch může u některých lidí poškodit vaše dýchací ústrojí nebo spustit astmatické příznaky. Předtím, než se začnete léčit sami, promluvte si se svým lékařem o svém zdravotním stavu, zda je vyhovující pro běhání venku.

  • běhání ve větru

Pokud začnete běhat ve větru, budete pravděpodobně na konci svých sil, až doběhnete, až budete spocení a jste na nejlepší cestě k prudkému nachlazení.

  • dbejte na hydrataci

Bez ohledu na studené počasí stále platí, že když se zahřejete, ztrácíte tekutiny ze svého těla přes pot. I studený vzduch má stále vysušující efekt, který může zvýšit riziko dehydratace. Dejte proto pozor, abyste své tělo zásobili tekutinami - vodou nebo sportovními nápoji před během, v jeho průběhu i po něm. Proto byste s sebou měli mít tekutiny v ruce nebo si pořiďte držák tekutin na pas.

  • nezůstávejte v mokrém oblečení

Pokud budete mokří z deště, ze sněhu nebo ze svého potu, zvláště ve studeném počasí, riskujete prudké nachlazení plynoucí ze snížené tělesné teploty. Pokud jste mokří, okamžitě se převlékněte do suchého oblečení a vyhledejte teplé prostředí jak jen rychle je to možné. Pokud máte podezření na podchlazení, které se může projevovat chvěním se, ztrátou koordinace, obtížnou komunikaci či vyslovováním a únavou, nechte se okamžitě vyšetřit lékařem

  • používejte běžecké sluneční brýle

Oslnění ze sněhu může způsobit sněžné oslepnutí. Proto používejte sluneční brýle, nejlépe polarizované, abyste tomute předešli.

  • buďte viditelní

Nejlepší by bylo, kdybyste se vyhnuli běhání za šera nebo ve tmě, ale pokud se tomu nemůžete vyhnout, používejte reflexní prvky a světlé oblečení. Oblékejte si výrazné barvy, zvláště při běhání na sněhu.

  • nepřehánějte to

Při běhání v zimním počasí se zvyšuje riziko natažení nebo natržení svalu. Proto se pomalu rozehřívejte a běhejte jen lehce, pokud je opravdu zima. Šetřete si svoje obtížné trasy na lepší počasí nebo raději běhejte ve fitku na běhacím pásu.

  • nezapomeňte se namazat

Sluneční spálení je obvyklé i v zimě, na to nezapomínejte. Také chraňte své rty příslušným balzámem na pusu, abyste zabránili jejim popáleninám.

http://running.about.com/od/safetyweather/tp/coldweathersafety.htm

1 komentářů:

Maaristaan řekl(a)...

"oblečte se, jako by bylo o 20 stupňů více, než je ve skutečnosti - ano, není to překlep" ... nic ve zlém, ale to překlep je, nebo je to snaha začínající běžce odrovnat ... doporučovat v -5°C běhat v tričku a krátkých šortkách je nezodpovědnost ;-)

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me