čtvrtek 28. července 2011

kniha Lifehacker third edition

Asi před 3 týdny jsem si objednal na serveru Amazon.com knihu Lifehacker third edition / třetí edice. Kniha stojí 18.53 USD plus 7.98 USD za poštovné, takže celkem 26.51 USD, což je bratru 460 Kč za 475 stránek. Po cca 2 týdnech mi dorazila velká oranžová obálka s logem Amazon.com, kterou Česká pošta odmítla vložit do schránky s odůvodněním Nadměrná zásilka, takže jsem si pro ni musel doklusat na poštu.

První večer jsem se do knihy pustil, ale protože nemám úplně super období, strávil jsem u ní maximálně hodinu.

O co tedy jde? Server Lifehacker.com existuje už několik let a publikuje výňatky ze svých článků i na facebooku. Obvykle jde o upozornění na různá vylepšení, kterými si můžete zpříjemnit svůj život. Reálně vám poradí, jak udržovat květiny v bytě, jak řešit různé drobnosti, ale dost často jsou články zaměřené na počítače, instalaci různých vychytávek, například jak nainstalovat MacOS na počítač určený pro Windows, rady na používání emailů. Osobně mám pocit, že se specializují na produkty Google a různé přidružené aktivity typu DropBox.

Kniha samotná obsahuje zřejmě nejúspěšnější články ze serveru rozdělené do několika kategorií, celkově má podtitul The Guide to working smarter, faster, and better, čili Příručka, abyste pracovali chytřeji, rychleji a lépe. Je rozčleněna do následujících kategorií

1) Control your email - ovládejte svůj email
2) Organize your data - organizujte svoje data
3) Trick yourself into getting done - ovlivněte se, abyste dokončili věci, na kterých děláte
4) Clear your mind - osvoboďte svoji mysl
5) Firewall your attention - ochraňte svoji pozornost
6) Streamline common tasks - zjednodušte často používané úkoly
7) Automate repetitive tasks - zautomatizujte opakující se úkoly
8) Get your data to go - připravte svoje data na pohyb
9) Work smarter on your smart phone - pracujte chytře na svém chytrém telefonu
10) Master the web - ovládněte web
11) Hone your computer survival skills - ochraňte svůj počítač
12) Manage multiple computers - ovládejte vícero počítačů

ad 1) ovládejte svůj email
Serie 10 rad, jak efektivně používat Váš email, například co udržovat na hlavní straně inboxu, jak zvolit správnou emailovou adresu, jak kontrolovat více emailových účtů přes Gmail

ad 2) organizujte svoje data
Zde se ve 14 radách dozvíte, jak uspořádat složky na dokumenty, jak udržovat různorodá hesla, jak organizovat bookmarky (oblíbené webové stránky), digitální fotografie, jak zabezpečit disk proti neoprávněnému přečtení či jak prohledávat již uložené dokumenty

ad 3) ovlivněte se, abyste dokončili věci, na kterých děláte
V 8 radách se naučíte rozlišovat splnitelné a nesplnitelné úkoly, překonat ranní lenost, zmapovat svůj čas, zalogovat svůj běžný den, změřit čas věnovaný úkolům, osvojit si nové dovednosti nebo proměnit svoje úkoly v hru.

ad 4) osvoboďte svoji mysl
Přečtením 6 rad si ujasníte, jak si zasílat úkoly do blízké budoucnosti, zaznamenávat poznámky, organizovat svůj život, pracovat s jednoduchými textovými soubory, naučíte se budovat systém jednoduchých zápisků nebo rychle číst.

ad 5) ochraňte svoji pozornost
V dalších 10 radách je popsáno, jak nenavštěvovat weby, které vás připravují o čas, zredukovat čas, který věnujete zjišťování nových emailů, spojit svoji práci napříč několika počítači, jak zavést čas, kdy nejste online, jak vyčistit Váš desktop, jak změnit Váš byt či dům v užitečné místo k práci a další blbosti, které nevím jak přeložit :) .

ad 6) zjednodušte často používané úkoly
Dávka 11 rad Vás naučí využívat skrytých vyhledávacích možností přímo z internetového browseru, ovládat počítač (i Mac) klávesovými zkratkami, zredukovat opakované psaní textů, automaticky vyplňovat webové formuláře, dávkově zmenšovat fotografie, zrychlit načítání stránek webu při pomalém připojení, bezpečně ukládat hesla, stát se držitelem černého pásku v plánování pro Google Calendar.

ad 7) zautomatizujte opakující se úkoly
7 rad k nastavení automatizovaného a bezpečného zálohování dat na Vašem počítači, zálohování dat na USB pro Mac, vyčištění počítače, zavedení automatického restartu či opakovaného stahování souborů, které Vás zajímají.

ad 8) připravte svoje data na pohyb
10 rad pro přístup k Vašim datům přes DropBox (webové úložiště dat), zpracovávání dokumentů pro web Office programy, uchování důležitých dat na flash drive, vytvoření Virtual Private Network, jak spustit domácí webový server, vzdálený přístup k Vašemu počítači, nastavení dostupnosti počítače z webu, a nakonec - jak zoptimalizovat Váš notebook

ad 9) pracujte chytře na svém chytrém telefonu
Ve 13 radách se naučíte rychleji ovládat telefon přes dotykový displej, zrušit hranici mezi telefonem a počítačem, jak ovládat počítač přes telefon, něco o zjišťování polohy telefonu, jak ovládat telefon hlasem, používat fotoaparát jako scanner, používat chytré smsky pro ovládání různých služeb a posílat peníze přes mobil :)

ad 10) ovládněte web
12 rad pro titul “Profík ve vyhledávání v Google”, mimochodem konkrétně mě označilo několik lidí, že bych se mohl živit vyhledáváním přes gůgl :), jak používat RSS, jak vyhledávat uvnitř konkrétních webů přímo z adresní řádky browseru, jak rozšířit webový prohlížeč, jak vyměnit ten otravný standardní download manager z Firefoxu (to jsem rád, že to vidím, už mi taky pije krev), jak dostat svoje data do mapy, jak si prohlížet nedostupné weby přes Google, jak jste vidět Vy na webu a nakonec jak používat web anonymně

ad 11) ochraňte svůj počítač
Předposledních 14 rad Vám pomůže ochránit a zachránit počítač od Malware, zrychlit start počítače, odvolat změny konfigurace, “opravdu” vymazat data z počítače, porovnávat a slučovat soubory a složky, nastavit firewall, zrychlit systém Windows použitím Thumb Drive, vyčistit místo na disku, zřídit image disku pro rychlou záchranu či vytáhnout data z počítače, který nelze nabootovat

ad 12) ovládtejte vícero počítačů
A uff, posledních 6 rad Vás naučí sdílet soubory, synchronizovat webové prohlížeče, sdílet tiskárnu mezi více počítači, zoptimalizovat zobrazení mezi více monitory a ovládat více počítačů jednou klávesnicí a myší.

Konečně je to za mnou, jdu spát, ale určitě o Lifahackerovi ještě na tomto webu uslyšíte :)

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me