sobota 16. července 2011

10 způsobů jak zrychlit počítač

Na serveru lifehacker.com byl zveřejněn už asi 48mý návod, jak zrychlit počítač, proto dávám návod k dispozici ve volném překladu. Odkaz na původní článek v angličtině zde.

Můj návod zní: neinstalujte si tam furt nějaký sračky, nemějte admin práva pro obyčejného uživatele a tak jednou za 2 měsíce si projděte nainstalované programy a odinstalujte smetí, které nepotřebujete.

Takže hurá do toho: Start každého počítače zabírá několik málo minut, obvykle 1-2, ale skoro vždy se nám čekání zdá nekonečné. Nabízím proto 10 rad, jak spouštění učinit trošičku více rychlejším.

Vylaďte svůj BIOS

Když instalujete počítač, nastavíte BIOS tak, aby vám poskytoval co nejvíce podpory. Když už však máte počítač nastavený, přichází čas, kdy můžete spoustu věcí vypnout. Zkuste proto při startu počítače přejít do BIOSu, nebo lépe - do nastavení boot priority listu a nastavte svůj primární harddisk jako primární boot médium. Vypněte také testy nastavení počítače, testy paměti, atd... Pokud budete potřebovat někdy v budoucnu bootovat například z CDčka, můžete se do BIOSu vždycky vrátit a nastavit to zpět.

Vyhoďte programy z automatického spouštění

po startu počítače

Jedním ze zaručených a nejčastěji zkoušených způsobů, jak zrychlit počítač, je odstranit nepotřebné programy z nastavení programů, které se startují po spuštění počítače. Toto nastavení vyvoláte příkazem msconfig po stisknutí tlačítka Start a vepsáním do vyhledávacího boxu. Následně přejděte na Startup záložku. Tento seznam (http://lifehacker.com/5718799/know-which-apps-to-remove-from-msconfig-with-this-startup-applications-list) vám řekne, co která aplikace provádí a tudíž se budete moci rozhodnout, zda si ji mezi automaticky spouštěnými aplikacemi necháte nebo nenecháte.

Zpozděte start služeb Windows

Mnoho lidí argumentuje, že je možno zrychlit start Windows tím, že poněkud zbrzdíte start některých služeb systému windows, protože je nebudete potřebovat v první chvíli. V původním článku server lifehacker.com sice upozorňuje, že se o účinnosti takovéhoto zásahu dá minimálně diskutovat, ale stále to uvádí jako jednu z prioritních možností.  Takže zkuste to a uvidíte. K provedení můžete opět použít program msconfig.

Změňte timeouty ve svém boot menu

Pokud máte dual (tripple) boot počítač, tzn. že na něm máte více systému, at už Windows v několika verzích či konfiguracích, tak i Windows s Linuxem nebo kdoví čím, většinou, pokud nestlačíte nějakou klávesu, systém čeká cca 15 sekund na to, který systém zvolíte. Nastartováním již oblíbeného msconfig a přechodem na záložku BOOT.INI můžete nastavit zmíněný Timeout a tím zrychlit start svého počítače. V případě, že používáte Linux, konzultujte nastavení s programem GRUB.

Dizejblujte nepoužívaný hardware

:) (dizejbl= disable = zneaktivněte)

Váš počítač může načítat spousty jednotek, které následně nepoužíváte. Zadejte klíčové slovo “Device manager” do vyhledávacího okna po stlačení tlačítka Start a projděte si hardware, který nepoužíváte - můžou to být Bluetooth kontroléry, nepoužívané Wifi adaptéry, Provedete to tak, že na zařízení kliknete pravým tlačítkem myši a zvolíte Disable. Bacha ale na to, abyste nezrušili zařízení, které právě používáte, tzn. postupujte s rozvahou. http://cache.gawkerassets.com/assets/images/17/2011/07/disabledrivers.jpg

Udržujte svůj antivirus v běhu

a plně aktualizovaný

Mělo by to být automatické a bez připomínání, ale přesto to řeknu. Nainstalujte si nějaký antivirus, udržujte ho aktualizovaný a nastavte si pravidelné skenování celého počítače. Toto doporučení je spíše prevence než něco, co vám zrychlí počítač, ale pokud si do počítače zavedete například nějaký malware, buďte si jisti, že se to projeví I na rychlosti vašeho startu počítače. Není například špatný Microsoft Security Essentials, ale pokud nemáte rádi microsoft, můžete použít I jiné, třeba něco najdete na pack.google.com, takže vlastně neexistuje důvod, proč nemít nějaký nainstalovaný :) http://cache.gawker.com/assets/images/lifehacker/2011/07/msewindow.png

Odstraňte nepoužívané fonty

Děje se tak už dlouho, že Windows na startu načtou všechny fonty a počítač se tím velmi zpomalí. Je to sice menší problém, než to bývalo dříve, ale I tak je to stále problém. Například Windows 7 nahrávají 200 fontů a pokud používáte Office, množství fontů se ještě zvětšuje. Ve skutečnosti však používáte jen velmi omezené množství těchto fontů, takže se vyplatí některé z nich odinstalovat. Klikněte na tlačítko Start a napište “Fonts folder” do search boxu a projděte, resp. vyselektujte (ctrl - mezerník nebo klik miši) fonty, které nepoužíváte a poté klikněte na tlačítko Hide na toolbaru. Tímto způsobem můžete poté fonty znovu obnovit, ale nepoužívané fonty takto windows nebudou nahrávat při startu. Mějte přitom na mysli, že odstraněním několika fontů počítač nezrychlíte, budete jich pravděpodobně muset odstranit stovky. Ve výsledku můžete mít nainstalovány stovky fontů, I když jste si to nedokázali představit, ale můžu vás ujistit, že to není tak zásadní zjištění, jak to může znít :) http://cache.gawkerassets.com/assets/images/17/2011/07/medium_hidefonts.jpg

Nainstalujte si více paměti RAM

Instalace rozšířené paměti RAM je téměř vždy cesta ke zrychlení vašeho počítače. Paměť není příliš drahá a proto, pokud cítíte jakýkoliv nedostatek v oblasti její kapacity, neváhejte svůj počítač vybavit dostatečným množstvím. Toto platí jak o desktopech, tak I o noteboocích a nebojte, jde o velmi jednoduchou proceduru I pro začátečníky. Pokud však budete instalovat více než 4 GB, informujte se o možnosti instalace 64bitové verze vašeho operačního systému. http://cache.gawkerassets.com/assets/images/17/2011/07/medium_install-ram.jpg

Přiřaďte svému počítači statickou IP adresu

Když se startujete počítač, stráví se určité množství času čekáním na přidělení IP adresy od řídícího prvku infrastruktury. Pravděpodobně od síťového routeru, který máte doma nebo u svého ISP. Tohoto procesu se můžete zbavit tak, že si nastavíte statickou IP adresu, která už vám zůstane napořád. Má to svoje výhody a nevýhody, pokud si však zapamatujete adresy v případě více počítačů v domácnosti, abyste na nich neměli stejné adresy, můžete pak sdílet soubory, atd... a navíc ušetřit čas při startu. http://cache.gawkerassets.com/assets/images/17/2011/07/static_ip.jpg

Naistalujte si Solid State Drive

Jednoduše - vyhoďte svůj harddisk, kupte si jiný s poloviční kapacitou a technologií SSD a prohoďte je. Disky SSD jsou rychlejší, méně žerou elektřinu, což ocení zejména notebookáři, na druhou stranu jsou dražší než klasické disky a mají I menší kapacitu. Záleží na vás :)

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me