neděle 13. ledna 2008

Návštěva kina - film Václav

Včera jsem s kamarádkou vyrazil do kina na premiérové uvedení českého filmu Václav. V očekávání nevtíravého humoru jsme usedli do křesel multikina v Letňanech. Bohužel mi stále uniká rozdíl mezi Village Cinemas a Cinema City, marně vždy vzpomínám na jejich webové adresy.

Film pravděpodobně využívá na diváka metody cukru a biče, resp. biče a cukru. Začíná tím, že lehce retardovaný Václav ( Trojan ) střílí z pušky na pošťáka a poté, co ten spadne z kola, aniž by byl zasažen, pokračuje Václav ve střelbě na zrcátko traktoru svého bratra, který pracuje na protějším kopci. Onen bič na diváka vrcholí, když přijede předseda družstva ( Lábus ) za Václavovou matkou k už snad definitvinímu odevzdání pušky. To je provázeno téměř hysterickým záchvatem Václava na půdě polorozpadlého domu.

Osazenstvo kina se sice smálo, šlo o dost možná nejvíce emotivní scénu celého filmu, ale osobně jsem přemýšlel o tom, co mě ve filmu ještě čeká. Jestli něco nemusím, tak to je "přehrávání".

Dále už následovala směsice od sebe oddělených humorných situací, jízdy na motorce, kratochvíle k ostatním pracovníkům družstva, snů o (velmi) přitažlivé knihovnici a sekretářce předsedy Lábuse - na konci filmu umocněno dost možná první sexuální zkušeností Václava při mytí ve vaně s pomocí právě oné slečny, ovšem s dítětem.

Nechyběly ani lidské příběhy, první bych zmínil postavu již mrtvého otce, ze kterého měl Václav svého neviditelného průvodce životem, za druhou zmínku stojí postava předsedy družstva Lábuse, který, jak se později ukáže, udal Václavova otce při pokusu o přechod hranic. Možná z důvodu ne zcela zřetelného vztahu s Václavovou matkou. Z filmu však byla patrna náklonnost předsedy k Václavovi, snad výčitky, kdoví. Nechci zapomenout ani na půvabnou slečnu knihovnici, která do vesnice přišla za Václavovým bratrem ( ženatým ), aby mu byla blíž ona i jejich společné dítě.

Václavův bratr, traktorista, byl ovšem typický ignorant, ke konci filmu korunovaný odmítnutím podpisu petice na omilostnění Václava, který sevřen kleštěmi dosud nikdy nepoznaného vztahu ke knihovnici na straně jedné a bratrovou žárlivostí na straně druhé, na bratra vystřelil, aniž by trefil, a byl odsouzen na 2 roky do kriminálu.

Na konci v titulcích už jen informace, že Václav dostal milost i na základě petice podepsané 4 lidmi ( matka, Lábus, knihovnice, hospodská "Václav je blbej, ale alespoň chrání ženský." ). Tuším, že film byl snad i na základě reálného příběhu.

Podrženo sečteno, strávil jsem průměrný večer, ale kino mě baví, takže nelituji. Myslím, že zábavnější by bylo vidět spíše Film o filmu.

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me