pondělí 17. října 2011

jak na termostatické hlavice, aneb ušetřit za každou cenu :)

Už dlouho plánuju ušetřit energii pomocí programovatelných termostatických hlavic na topení, ale dostal jsem se k tomu, až když jsem si byl v Coffee Heaven pro kafe, náhodou jsem tam našel Hospodářské noviny, v nich katalog Conrad a jak na potvoru v něm byla zrovna celá stránka o termostatických hlavicích.

Našel jsem si tedy jednu, která by se mi líbila, šlo o tuto: http://www.conrad.cz/programovatelna-termostaticka-hlavice-bila.k616100, v krátkosti k technickým parametrům:

Energeticky úsporný regulátor pro topná tělesa reguluje řízenou teplotu v místnosti. imageServopohon hýbe ventilem, tak aby reguloval příkon tepla v topném tělese. Pro každý den v týdnu můžete nastavit až 3 topná období s individuálně nastavitelnými teplotami. Výrobcem jsou zadány dvě topné fáze od 6:00 do 9:00 hod a od 17:00 do 23:00 hod pro všechny dny v týdnu. Regulátor dohlíží na všechny standardní ventily na topných tělesech a našroubuje se jednoduše na stávající ventil bez toho, že by se rozpojil topný okruh. K pohodlné obsluze slouží velký osvětlený displej.
Vhodný pro ventily topných těles Heimeier a Danfoss RA, RAV, RAVL. Dodatečné adaptéry ventilu pro jiné ventily topných těles nabízíme zvlášť.

Vhodná baterie Typ AA obj. č. 62 02 33 (potřebujete 2 ks) termostat bez adaptéru vhodný pro ventily topného tělesa Heimeier.

Celkem se mi to líbilo, k hlavici jde dokoupit i snímač otevřeného okna, aby to netopilo, když větráte a dálkové ovládání.

Na aukru byly podobné hlavice za skoro stejné ceny, ale dotazem na zboží.cz jsem našel prodejnu Suntech (http://www.suntech.cz/produkt/140726/Conrad-programovatelna-termostaticka-hlavice.htm), kde to bylo o pade levnější a navíc jsem to měl po cestě z práce, takže jsem ušetřil i za poštovné.

Montáž je jednoduchá, mám na radiátorech hlavice Heimeier, takže jsem natrénoval odšroubování hlavice a pak šel na našroubování digitální.

I instalace je jednoduchá, nebudu to tu popisovat, v podstatě se zaaretuje pozice motorku a postačí tovární nastavení oscilující mezi 17-21 stupni celsia.

Nicméně mám ještě další 2 radiátory a na webu Conrad jsem objevil nějaké levnější kousky (http://www.conrad.cz/programovatelna-termostaticka-hlavice-eq-3-k.k560307) za 490 Kč (na aukru se prodávají za 750 (!!)), takže asi půjdu časem do nich, dálkové ovládání nepotřebuji. Specifikace je zde:

Energeticky úsporný regulátor pro topná tělesa časově reguluje nastavenou teplotu. imageServopohon pohybuje ventilem pro regulaci vytápění topného tělesa. S energeticky úsporným regulátorem je možné nastavit pro každý den až 3 topné cykly s individuální teplotou. Výrobcem jsou přednastaveny 2 topné cykly od 6:00 do 9:00 a od 17:00 do 23:00 pro všechny dny v týdnu. O rychlé vytápění se stará tepelné turbo, které lze zapnout stiskem tlačítka Boost. Tím dojde k otevření topného ventilu na 80 % po 5 minut. Regulátor je vhodný pro všechny běžné ventily topných těles a je možné ho jednoduše našroubovat, aniž by bylo nutné přerušit topný okruh. Velký displej slouží pro pohodlnou obsluhu.
Vhodný pro RA, RAV, RAVL ventily topných těles Heimer a Danfoss. Dodatečné ventilové adaptéry pro ostatní ventily topných těles nabízíme odděleně.

Vhodná baterie typu AA, obj.č.: 652502 (jsou potřeba 2 ls)
Termostat bez adaptéru vhodný pro ventily topných těles Heimeier.

Vypadá to na bestseller, dám tomu 2-3 týdny, ať nekupuju každou kravinu, kterou uvidím a jdu do toho. Na webu Conrad.cz se jde zaregistrovat k odběru novinek za slevu kilo z objednávky, takže bude v podstatě i poštovné zdarma :)

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me