úterý 4. února 2014

Zajímavá kniha - Zkorumpovaná farmacie (Ben Goldacre)

recenze převzata z webu: http://www.margit.cz/zkorumpovana-farmacie/

Kliknutím na obrázek můžete knihu koupit.

Zde si ji můžete prohlédnout :)

Doposud nejrozsáhlejší dokumentace triků, jejichž pomocí farmaceutický průmysl dostává k pacientům i své neúčinné, či dokonce zdraví poškozující léky.

Je veřejným tajemstvím, že výrobci léků barví své produkty narůžovo, přesvědčují lékaře o jejich jedinečnosti a více než za výzkum utrácejí za předávání zkreslených informací o svých lécích. Šokujícím zjištěním knihy britského lékaře, bestsellerového autora a vědce Bena Goldacra, je obrovský rozsah těchto postupů na hranici legality a jejich propracovanost a podíl odborného tisku i orgánů, které mají průmysl regulovat, na podvodech.

Goldacre kritizuje farmaceuty i pseudovědu

Goldacre je vyhledáváným autorem a řečníkem. Už jeho první kniha Prolhaná věda vydaná 2010 byla bestsellerem přeloženým do osmnácti jazyků. Kritizoval v ní pseudovědu, jak to ostatně dělá na svých webových stránkách „Bad Science“; o problematice lékařských studií pravidelně píše i pro britský The Guardian.

Zatajené anebo pokroucené výsledky

Goldacre v knize tvrdí, že léky si nejčastěji testují sami výrobci v mizerně navržených zkouškách a na beznadějně malém množství nevhodně vybraných pacientů. Testy jsou analyzovány pomocí technik pokřivených tak, aby nadhodnocovaly jejich přínos. A když výsledky zkoušek firmám přesto nevyhovují, mají plné právo je před lékaři a pacienty utajit. Ostatně studie financované a realizované výrobci dosahují podle Goldacra významně příznivějších výsledků než ty nezávislé.

pokračování na webu http://www.margit.cz/zkorumpovana-farmacie/

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me