neděle 1. ledna 2012

life is a bitch, support the rich!

Noc před Silvestrem jsem absolvoval lehce opileckou diskusi na balkóně svého pitkovického sídla na téma Současná ekonomická krize a všechno je v prdeli. Proto jsem se rozhodl, že se pokusím zformulovat svoje myšlenky a proč to nevidím tak špatně.

Na začátek ale musím napsat, že do celé problematiky vstupuje příliš mnoho faktorů a když do toho někdo přidá: “joo, ale vždyť je to ovlivněno i dluhovým schodkem Ruska”, tak to pravděpodobně v postu nezohledním. Chci tím jen říct, že globální ekonomika je natolik rozsáhlá, že v jednom postu nezohledním všechny faktory.

Na začátek Aspekt 1 - co je to krize, na to se často zapomíná. Hluboká ekonomická krize, označovaná jako deprese, se vyznačuje obrovským zpomalením tempa růstu ekonomiky, které jde až do záporných hodnot. Tento efekt je provázen obrovskou redukcí pracovních míst, snižováním výroby, masovými bankroty podniků a hroucením celých odvětví ekonomik a také, co je nejjednodušeji sledovatelné, ohromným poklesem kurzů akcií, popřípadě měn. Takováto krize byla například v první polovině 20. století, odstartoval ji takzvaný černý pátek na New Yorské burze. Více informací se lze dočíst zde: http://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_hospod%C3%A1%C5%99sk%C3%A1_krize. Všimněte si už prvních obrázků, lidé leží na zemi, nezaměstnaní si chodí pro polévku, New Yorské hotely pronajímají pokoje v nejvyšších patrech na pár minut, aby z nich mohli skákat sebevrazi.

Takže toto je zevrubný popis poslední větší krize, chápu, že to bylo před 100 lety, ale krachy podniků atd... se nezměnili a je nutno si nalít čistého vína - TOTO SE TEĎ NEDĚJE.

Aspekt 2 - jak to začalo. V Americe sedí, resp. na Wall Street v New York city sedí v kožených sedačkách tlustí pánové a kouří doutníky, které si připalují stodolarovými bankovkami. To je samozřejmě imaginace, ale nemá daleko k pravdě. Někdo si může myslet, že jsou to židé, jiný jim říká podvodníci. Jedno je však jisté. Tito pánové existují a mají obrovské množství peněz, které prostřednictvím bank a burz pumpují z ostatních. Američtí prezidenti jsou na ně v posledních letech naštvaní, protože na sebe ukázali prstem a potvrdili svoji existeni. Nemusím zmiňovat, že normální lidé tyhle pány vidí neradi. Co se však stalo - od poslední krize se pánové mnohé naučili, třeba to, že když kvůli jejich penězům budou v ulicích umírat lidi, nebudou se cítit dobře, není to pěkné. Proto v uplynulých 100 letech kupovali nejlepší mozky a kladli si otázky, jak rejžovat prachy v klidu tak, aby o nich nikdo nevěděl. To se jim také dařilo.

První přehmat přišel v II. polovině 90. let (možná byly i nějaké dřív, jen o nich nevím) s takzvanou internetovou bublinou. Možná to byla naplánovaná akce, možná ne, v každém případě to zmíněným pánům přineslo negativní publicitu. Na tom, že kontrolují celou ekonomiku se však nic nezměnilo. S jídlem však roste hlad :) Nastavené provizní systémy a chuť na zisk, resp. úroky dohnala běžné pěšáky k tomu, že začali prodávat úvěry i lidem, většinou v USA, řekněme, že to byli černoši, kteří však neměli na splácení. Obecná honba za ziskem tento jev pár let přehlížela, včetně tlouštíků z Wall Street, kteří v kouři svých doutníků viděli jen rostoucí grafy a zapomínali na RISK management.

Co se však stalo - někdo koupil nějaký balík dluhů, už si nepamatuju přesně tu story a objevil, že v tom balíku jsou standardně ohodnoceny dluhy, které však mají daleko větší rizikový faktor, jinými slovy, že ty dluhy nikdo nesplácí a ani nemá sílu je splácet. Takže onen dotyčný, v tu chvíli prezentovaný velkou globální bankou, bouchl rukou do stolu, vzal si Yellow Cab na Wall Street a rázně zabouchal na velké dubové dveře, za nimiž se skrývají tlustí pánové. Zapomněl jsem říct, že ti pánové nejsou žádní pitomci a i když jim doutníkový kouř na chvíli zastřel zrak, okamžitě pochopili, o co tu jde...

Takže přišlo tóčo, které amerika nepamatovala. Jestli nějaká banka dělala bordel, tlouštíci na ni poštvali státní úřady, subvence, nákupy akcií, znárodňování. Ve chvíli, kdy se dotyčné banky uklidnily, dostaly možnost vykoupit se zpět...

Dnes jsme v roce 2012 a podívejte se 2 roky na zprávy zpět - o Americe neslyšíte ani slovo, je tam po ekonomické stránce klid, ticho, tlouštíci si koupili další mozky z Harvardu a ti v tichosti makají na dalším zvyšování zisků.

Aspekt 3 (nebojte, je poslední :) ) - všechno toto sledovali úředníci z Evropské unie, trotlové, kteří chvíli panikařili, rušili si svoje hypotéky, pak je zase obnovovali, protože to chvíli vypadalo lépe, obecně si z toho však nevzali žádné ponaučení. Co je důležité, toto všechno sledovali i Němci, možná Francouzi. Připomenu, že tyto národy jsou základem Evropské Unie, dávají do jejích fondů více než ostatní a očekávají, že budou profitovat z obchodování s ostatními státy. To že osobně nemám němce rád neznamená, že nejsou odhadem asi 100x chytřejší než zbytek evropy :) A tihle Němci najednou viděli, že rázné řešení, které jim předvedli tlouštíci z USA můžou aplikovat i na ty sráče, které mají v EU a dlouhodobě nevědí, co s nimi. Mám na mysli Řecko, Španělsko, Portugalsko, Itálii a možná i někoho dalšího. To jsou státy, které parazitují na EU a tzv. core země, které drží EU, nevědí co s nimi. To je obecný problém Evropy, jsme tu na sebe hodní, neumíme sekat, být chvíli drsní, abychom pak profitovali z úspor. A tyto core státy si řekly - ha, pojďme prodloužit krizi z USA i do Evropy a uděláme totéž, co oni, jen ne na banky, ale přímo na státy. Nebudu tu rozebírat detaily, nejsem národohospodář, ale podívejme se na výsledek, ke kterému to všechno směřuje - ve finále budou mít státy, které desítky let požírají miliardy EUR z EU, aniž by cokoliv produkovaly, v ústavě nebo v jiných zákonech ustanoven vyrovnaný rozpočet a některá další fiskální pravidla, aby v dalších letech neblbly, resp. aby skončila ta párty, kterou financovali němci.

Závěr - nemějme z krize strach, možná někdo přijde o práci, ve finále si ale brzo najde jinou. To, co se nyní děje, není žádná krize, to si jen money-makeři zametají před prahem, berou moc těm, kdo se neosvědčili a ve volných chvílích si jejich nakoupené mozky hrajou s akciovými indexy, aby vydělávali na vzrůstech nebo poklesech.

Tolik asi k současné krizi, jsem zvědavej, jestli si tenhle článek vůbec někdo přečte :)

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me