neděle 6. července 2008

Šéfové Milo holdingu dostali u soudu podmínky a pokuty

Převzato z webu www.olomouc.cz, konkrétně odsud. Někdy se o tom možná rozepíšu více, teď to sem dávám jen, abych na to nezapomněl :o)

Když si to tak čtu, působí to dost bizardně, ale já jsem zaujatý. Nicméně pokud do postupu české spořitelny dosadíte politickou situaci a tornádo 90. let, musí být každému jasné, že se tímto případem zřejmě něco zametá pod koberec...

1.7.2008 13:58

Olomoucký krajský soud potrestal v pondělí tři manažery bývalé potravinářské skupiny Milo holding za sporný úvěr v hodnotě stovek milionů korun. Jaroslavu Luňákovi, Janu Pavlíčkovi a Stanislavu Sochorovi vyměřil tříleté tresty s podmínkou, zákazy práce ve statutárních orgánech firem a pokuty v rozmezí od 300.000 do jednoho milionu korun. Rozsudek ještě není definitivní, manažeři vinu odmítají a chtějí se odvolat. Informuje o tom dnešní středomoravská Mladá fronta Dnes (MfD).

Manažeři dostali tresty za způsob, jakým v roce 1998 získali od České spořitelny pro skomírající Milo holding úvěr v hodnotě 401 milionů korun. Zaručili se za něj majetkem dceřiných společností holdingu, firem Milo, Seliko a Nealko Olomouc. Podle státních zástupců v té době museli vědět, že se Milo holding s obrovským dluhem nedokáže vypořádat, a vystavili tak dceřiné firmy riziku. Holding dluh dodnes nesplatil, banka přesto nikdy žádný majetek nezabavila.

Klíčovou roli v kauze sehrála také Česká spořitelna, která riskantní úvěry pro firmy v nebezpečné ekonomické situaci odsouhlasila a vyplatila. "Česká spořitelna případ ovlivnila zcela zásadním způsobem. Kdyby nebylo jí a jejího přístupu, celá věc by se nikdy nestala," řekl soudce Vladimír Hendrych. Kroky zodpovědných zaměstnanců spořitelny mimo jiné označil jako "postup, který byl v rozporu se všemi zásadami správného obchodování".
Celý holding se nakonec dostal do těžkých ekonomických problémů, obrovské ztráty firmám způsobily také povodně v roce 1997. V roce 1999 pak celé krachující středomoravské impérium odkoupil další gigant na domácím trhu, ústecká společnost Setuza. Samotné Milo, Nealko i Seliko postupně skončily v konkurzech.

orv mol

čtk

0 komentářů:

hledej.me » Tykač

Google
 

počet návštěv blogu za posledních 7 dní

Oblíbené příspěvky

hledej.me